دكتر حسين بيك باغبان استاد دپارتمان ايران شناسي دانشگاه مك بلوخ استراسبورگ فرانسه، در گفتگو با مهر درباره وضعيت فلسفه اسلامي در اين دانشگاه و همچنين فرانسه، گفت : آشنايي فرانسويان با فلسفه اسلامي از زمانهاي گذشته در جريان بوده و آثاري فيلسوفاني چون ابن سينا و فارابي در اين كشور به خوبي معرفي شده است. اگر چه تا چند سال پيش ابن سينا را به عنوان فيلسوف عرب مي دانستند، همان مشكلي كه اكنون بسياري از دانشگاه هاي جهان با آن رو برو هستند و اغلب فيلسوفان اسلامي را عرب مي دانند.
وي در ادامه گفت: آنچه امروزه بيش از گذشته احساس مي شود معرفي فيلسوفان اسلامي به جهان فارغ از قوميت و نژاد آنان است. اگر چه ايراني بودن براي ما مهم است اما نبايد گذاشت كه اشتباه معرفي شوند.
دكتر بيك باغبان سهروردي را از جمله مهمترين فيلسوفاني معرفي كرد كه امروزه در فرانسه بسيار شناخته شده است.
استاد دپارتمان ايران شناسي دانشگاه مك بلوخ استراسبورگ، دليل اهميت سهروردي را فعاليتهاي پروفسور هانري كربن برشمرد و گفت : فعاليتهاي كربن در فرانسه از اهميت بسيار بالايي برخوردار است. كساني كه در مورد اسلام شناسي در فرانسه كار مي كنند مجبور هستند آثار كربن را مطالعه كنند. اگر به اين آثار توجه نكنند قطعا كارشان ناقص است به خصوص كساني كه در تصوف تحقيق مي كنند.
دكتر بيك باغبان در ادامه به ديگر فعاليتهاي كربن در عرصه فلسفه اسلامي پرداخت و گفت : كربن به واسطه علاقه اي كه به سهروردي پيدا كرد اين فيلسوف را در فرانسه به خوبي شناساند. البته بايد گفت كه روحيه فرانسوي به عرفان و تصوف بيشتر گرايش دارد شايد به همين واسطه اشراق سهروردي بيشتر مورد توجه جدي قرار گرفته است.
وي در ادامه اظهار داشت: كتاب "تاريخ فلسفه" اثر هانري كربن كه در ايران توسط دكتر سيد جواد طباطبايي ترجمه و منتشر شده است را بايد يكي از مهمترين آثاري دانست كه درباره تاريخ فلسفه در جهان اسلام به صورت كاملا منصفانه و عالمانه تأليف شده است. البته آثار ديگر او كه در ايران هم ترجمه شده مانند ارض ملكوت و كالبد انسان در روز رستاخيز، انسان نوراني در تصوف ايراني، روابط حكمت اشراق و فلسفه ايران باستان، فلسفه ايراني و فلسفه تطبيقي و تخيل خلاق در نزد ابن عربي هم از اهميت ويژه برخوردار است.
دكتر بيك باغبان مهمترين كار كربن را كتاب " اسلام ايراني" برشمرد كه از اهميت ويژه اي در فرانسه برخوردار است. كتاب اسلام ايراني كه در سال 1971 از سوي مؤسسه گاليمار در پاريس منتشر شده متشكل از چهار جلد است. جلد اول: تشيع دوازده امامي كه به وجوه بررسي وجوه شيعه دوازده امامي اختصاص دارد؛ جلد دوم: سهروردي و افلاطونيان ايران؛ جلد سوم: رهروان عشق تشيع و تصوف و جلد چهارم: مكتب اصفهان مكتب شيخي امام دوازدهم .
نظر شما